Acest website foloseste cookie-uri pentru facilitarea accesului si livrarea multiplelor functionalitati. Daca veti continua sa navigati, vom considera ca ati acceptat folosirea acestora.

Calcul durata de viata baterii

Calcul durata de viata baterii

10.06.2013

Cum se calculeaza numarul de ore al vietii bateriilor la un aparat auditiv:

         Capacitatea bateriei poate varia, in functie de marca si dimensiunea bateriei. Marimea conteaza atunci cand vine vorba de baterii. La fel ca rezervorul de gaz din masina ta, cu cat este mai mare, cu atat puteti conduce mai mult inainte de a reumple.

         O baterie de marime A 13 tine mai mult decat un 312, care stocheaza insa mai multa energie decat 10A. Deci, acest lucru va fi un factor in calcularea duratei bateriei intr-un aparat auditiv. Aceasta energie stocata are o valoare numita milliamperi ora.Si, desi aceasta valoare poate diferi in functie de producatorul acumulatorului, exista unele valori implicite le puteti utiliza pentru calculul dumneavoastra. Puteti obtine, de asemenea milliamp/ora de pe ambalajul bateriei.

         Capacitatea bateriei aproximata in ore milliamp:

         Aici sunt valorile implicite in functie de marimea bateriei:

Dimensiune baterie Milliamperi/Ora
-675 650 mah
-13 310 mah
-312 130 mha
-10A 100 mah

 
 

Calcularea:
         Avem toate informatiile de care avem nevoie pentru a stabili cat timp vor dura bateriile pentru aparat auditiv. Impartiti capacitatea bateriei in ore milliamp (determinate de marimea bateriei) cu cea a protezei auditive. Acest lucru va va oferi numarul total aproximativ de ore a duratei bateriei auditive. Apoi, impartiti numarul total de ore la numarul de ore in care utilizatorul va purta aparatul auditiv in timpul zilei.

Exemplu: Vrei sa calculezi cate zile va dura o baterie folosind o baterie de dimensiune 312. Sa zicem ca ai masurat consumul aparatului la volum mediu ca fiind de 0.75 ma si vom folosi capacitatea bateriei implicita din tabelul de mai sus, care este de 130 mah.Vom presupune ca utilizatorul poarta proteza auditiva 16 ore pe zi.

Total ore(TH)=Capacitate baterie(BC)/Consum aparat auditiv(BD)
Total ore(TH)= 130 / 0.75 = 173.33 Total ore.

Numarul total de zile (TD) = Total ore (TH) / Ore purtat pe zi (HW)
Numarul total de zile (TD) = 173,33 / 16 = 10,83 zile.
Autoritatea Nationala Pentru Protectia Consumatorilor: www.anpc.gov.ro - Linie telefonica la tarif normal: 021-9551.